Forza artist & records - MusicForce - Forzarec

 

Déva Dyne

 

"Inner Life"

 ‘No one has the power to break the soul’

Déva Dyne, vrij vertaald ‘engel van kracht’, is een nieuwe Nederlandse popformatie rondom zangeres/songwriter Judith Jobse en producer/componist Rick Snel. Judith Jobse scoorde in 2001 een hit met de single ‘You’, wat haar o.a. een gouden plaat en een TMF Award opleverde. Rick Snel is vooral bekend als trance-producer; zijn track ‘Remember’ (met Judith op vocals) werd wereldwijd uitgebracht en kwam o.a. terecht op een cd van het label van Armin van Buuren. Op 9 maart debuteert Déva Dyne met Inner Life, een veelzijdig pop/rock album met een mystiek tintje vol mooie ballades, orkestrale meeslepende songs en catchy uptempo tracks.

Déva’, het woord voor ‘engel’ in het Sanskriet, staat voor de vrouwelijke helft van het duo, Judith, terwijl het Latijnse ‘Dyne’ het mannelijke aspect, Rick, vertegenwoordigt. Naast muzikale partners zijn Rick en Judith ook levenspartners. Toen zij eenmaal hadden besloten hun muzikale krachten te bundelen, was het hek van de dam. Judith:  “Ik had nooit gedacht dat ik ooit nog een plaat uit zou brengen en dat ik daarmee de bühne op zou gaan, maar dit project is simpelweg gigantisch uit de hand gelopen! Wat mij en Rick bindt in de muziek van Déva Dyne is dat we allebei muziek maken vanuit ons hart. We denken niet in hokjes.” 

Déva Dyne ontstond min of meer bij toeval toen Rick de democassettes van Judith opsnorde, deze uitwerkte en er zijn eigen sausje overheen gooide. Later schreven Judith en Rick ook nummers samen. Rick: “Ik begon vaak met wat klanken, synthesizers of beats maar ook met piano of strijkers. Judith vormde het dan in een liedje en schreef de tekst.”  Op die manier ontstond een geheel eigen repertoire, dat teveel potentie had om niet uitgebracht te worden. Dat vond ook manager en labeleigenaar Paul Zwikker, die net op dat moment het pad van Judith en Rick kruiste. Hij geloofde zó in de muziek dat hij ervoor zorgde dat de muzikale dromen van Judith en Rick gerealiseerd konden worden. Judith: “Dat je als artiest alle tijd én artistieke vrijheid krijgt om een plaat op te nemen is tegenwoordig een zeldzaamheid, maar je hoort het absoluut terug in de muziek.”

De teksten van Judith hebben als rode draad de innerlijke belevingswereld. “De liedjes op Inner Life gaan over dagelijkse dingen en universele emoties, maar wel met een diepere psychologische of spirituele laag,” aldus Judith. De eerste single van het album is ‘Someday’, een dramatisch aangezet nummer waarvoor ook een artistieke clip werd gemaakt. De clip, die ook enkele animaties bevat, werd gemaakt door de Armeens-Nederlandse kunstenaar, regisseur en fotograaf Awik Balaian, die ook het artwork van Déva Dyne maakte. “Er zit een bepaalde diepte in zijn kunst die ook in onze muziek zit. Zijn eigen kunst is echter vrij duister, dus we hebben hem af en toe wel het licht in moeten trekken. Onze muziek bezit ook wel een zekere duisternis, maar er zit altijd licht aan het eind van de tunnel.” 

Gelegd en gebroed

Aan Inner Life werkten muzikanten mee die hun sporen ruimschoots verdiend hebben: Leendert Haaksma (Anouk), Remko Kühne (Alain Clark) en Pablo Penton (Alain Clark). De keuze om in eerste instantie met studiomuzikanten te werken was een bewuste, licht Judith toe. “We wilden eerst iets neerzetten, de muziek laten uitrijpen, ontdekken welke kant het op zou gaan. Het ei moest als ’t ware eerst nog uitgebroed worden.” Voor de liveoptredens heeft Déva Dyne inmiddels een indrukwekkende 7-koppige band, die naast Judith en Rick bestaat uit Evert Zeevalkink (gitaar), Sander Kalmeijer (bas), Ronald Hendrikx (drums), Martijn van Spaendonck (gitaar) en Maurits Boegman (toetsen). Het album is geproduceerd door Rick in samenwerking met Crip Theeuwes (o.a. Bertolf, Laura Jansen).

Judith’s big break

Al vrij snel na het winnen van het Tv-programma ‘Your Big Break’ in 2000 en het enorme hitsucces van ‘You’ dat daarop volgde, verdween Judith net zo snel weer van het toneel als dat ze was verschenen. “Ik had een bepaald idee over muziek maken, maar de realiteit bleek heel anders. “Ik zat bijna alleen nog maar in de make-up en interviews, en van muziek maken kwam nog maar weinig. De platenmaatschappij verwachtte dat ik bijna alleen nog maar liedjes als ‘You’ zou schrijven en er was weinig ruimte voor iets anders. Op een gegeven moment kwamen ze zelfs met liedjes van anderen aan, terwijl ik een singer-songwriter ben; dat werkt bij mij gewoon niet.” Het feit dat ze niet haar eigen ding kon doen en ze moeite had haar succes te combineren met haar moederschap deed haar besluiten ermee te stoppen.

Bang om in dezelfde val te raken met Déva Dyne is ze absoluut niet. “Ik weet nu veel meer wat er te koop is in de wereld en wat ik wel en niet wil doen. Ik weet nu hoe ik mijn authenticiteit kan bewaren. Rick valt haar bij: “we hebben het hele proces binnen eigen controle. Onze muziek, de foto’s, het artwork en de bandleden die we live mee willen nemen: alles begint en eindigt nu bij ons.” Dat ‘You’ ook ruim 10 jaar na dato nog een ijzersterk nummer is, bewijst de akoestische versie die als extra track aan het album van Déva Dyne is toegevoegd.  

Muzikale reis

Het debuutalbum van Déva Dyne is zeer veelzijdig met een authentiek geluid. Moderne sounds en effecten nemen een prominente plaats in en zorgen voor een dramatische en orkestrale sfeer.

Mede door die veelzijdigheid is Déva Dyne moeilijk in een hokje te plaatsen, maar dat is dan ook precies de bedoeling, vertelt Rick: “Veel bands kennen tegenwoordig maar één kunstje, maar dat heb je als luisteraar snel gehoord. Muziek is een wegwerpproduct geworden; ik hoop dat wij muziek weer de plek kunnen geven die het verdient. Ons album heeft veel tijd gekregen om vorm te krijgen en te rijpen. Dat is belangrijk, zeker als je een nieuw concept neer wilt zetten. Hierdoor hebben de liedjes een diepte in zich die veel muziek tegenwoordig ontbeert.”

 De sound en sfeer op Inner Life wordt gekenmerkt door tegenstellingen: de muziek is zowel bombastisch als verstild, zwaar als luchtig, kwetsbaar als onverzettelijk en even opzwepend als troostrijk. Een perfecte symbiose tussen een rauw gitaargeluid, diepe drums, geprogrammeerde sounds en passionele zang. Déva Dyne is met recht een engel met de kracht om mensen met muziek te raken. 

 

Inner Life verschijnt op 9 maart via Forza artists & records en wordt gedistribueerd door Rough Trade.

 ***

Voor persinformatie, fotoaanvragen en interviewverzoeken:

Professional Independent Music Promotion

Cinderella Schaap – cinderella@pimp-it.nl - 0320 218334 of 06 21992679

Radiopromotie:
PR-Indies – Rudo de Raaf –
rudo@pr-indies.nl

 Label: Forza A & R - www.forzarec.com

 Voor meer informatie over Déva Dyne www.devadyne.com

 

 


 


 

 

In my dreams (official video clip)

 

 Video clip "Someday" (official version)

"Album teaser Inner life"

 

 

"Live trailer"

 "You - Judith Jobse 2001"

"Fools rule the world"

Special edition for International day of peace 2012

 

 

 

Top